суббота, 9 февраля 2013 г.

изплатен доход по чл.73

Нетният доход се получава, като от осигурителния доход извадим всички лични удръжки за съответния месец.

Пример: Лице излиза на 18 Януари 2011 година в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термина. Месеците, които се взимат предвид при изчисляване на обезщетението са последните 18 месеца, предхождащи месец Януари. През съответния период лицето е осигурено върху осигурителен доход от 1500 лв. за всички рискове, включително за Общо заболяване и майчинство . Следващата таблица дава подробна информация за работните дни по месеци, личните осигурителни вноски, данък върху доходите, нетенP и осигурителен доход.

Изчисляването на среднодневното възнаграждението, от което ще бъде изчислено обезщетението е уредено в чл.41, ал. 2-5 на КСО. В алгоритъма са включени променливи като минимална работна заплата, неплатен отпуск, отпуск за отглеждане на малко дете, обезщетения от болнични и др. Следващият пример, който ще дам, описва стандартната ситуация и в нея не съм включил част от променливите*.

Размерът на обезщетенията зависи от броя работни дни в месеца, за който се изплаща обезщетението. Тъй като всички болнични са изчислени върху един и същ доход, среднодневното възнаграждение, върху което се изчислява обезщетениетоP е еднакво за всички издадени за периода болнични.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението. Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения. Сумата на обезщетението не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата.

С промяна в Кодекс за социално осигуряване, чл. 49, ал.1 от 2011 година се увеличава периодът, от който се изчислява дневното парично обезщетение от 12 на 18 месеца. Това е периодът предхождащ месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

Размер и доход, от който се изчисляват обезщетенията за бременност и раждане (изчисляване на майчинство)

В така описания пример на 01.01.2011 г. лицето няма да е осигурявано 12 месеца за съответния фонд. Нужният осигурителен стаж ще бъде натрупан едва на 01.03.2010 г., когато и лицето ще придобие право на обезщетение за бременност и раждане.

Лице започва трудовата си кариера с назначение по трудов договор до 40 часа месечно (по чл.114 от КТ), за което назначение не се дължат осигурителни вноски за фонд ОЗМ. Договорът е в сила от 01.01.2010 г., като лицето работи по това основание до 28.01.2010 г. включително. От 01.03.2010 г е преназначено по трудов договор на 8 часов работен ден, за който се дължат осигурителни вноски за фонд ОЗМ.

За по-голяма яснота ще дам следния пример:

Следва да отбележа, че дори да сте осигурени за фонд Общо заболяване и майчинство” по време на възникване на събитието на временна неработоспособност поради бременност и раждане, то нямате право на обезщетение за бременност и раждане, ако нямате 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Това е указано в разпоредбите на чл.48а от КСО.

В друга моя съм описал повечето осигурени лица със задължителните за внасяне осигурителни вноски.

лицата, които полагат труд без трудово правоотношение (граждански договор)

лицата, сключили договор с работодател по чл.114 от Кодекс на труда (КТ), т.е. лицата наети на работа до 40 часа в месеца.

самоосигуряващите се лица, не избрали да се осигуряват за съответния фонд и без право на обезщетение за общо заболяване и майчинство

Това са лицата осигурени за Фонд Общо заболяване и майчинство , като в това число не влизат:

Кои лица са осигурени за общо заболяване и майчинство?

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Това е заложено в чл. 48а от Кодекс за социално осигуряване (КСО).

Право на обезщетенията за бременност и раждане

Майчинство | Осигуровки 2011

Комментариев нет:

Отправить комментарий